گزارش میدانی بازار ظروف یکبار مصرف
گزارش میدانی بازار ظروف یکبار مصرف – پوستاندازی بازار خردهفروشی
دوسال از کرونا گذشته و تقریبا 80 درصد جمعیت واکسینه شدند ساعت کاری اصناف و ادارهها عادی شده و حتی استخر وسینماها به روال عادی خودشان برگشتند اما هنوز بازار در رکود است. به خصوص بازار ظروف یکبار مصرف و پلاستیکی، این یعنی مقصر کسادی بازار و نبود خریدار فقط کرونا نبوده و مشکل اصلی جای دیگری است.
به عقیده کارشناسان و فعالان حوزه اجتماعی کاهش قدرت خرید مردم و پایین آمدن سطح درآمدها نسبت به تورم باعث شده که سبک زندگی مردم تغییر کند و تعیین اولویتهای خرید برای خانواده ها با چالش اساسی همراه باشد.
بخشی از بازار ظروف یکبار مصرف اختصاص به جشنها ، مهمانیها و سفرها دارد اما بخش دیگری نیز به فعالیت کارخانهها و واحدهای تولیدی که برای بستهبندی خود از این نوع ظروف استفاده میکنند وابسته است. کاهش فروش آنها در دو سال اخیر باعث شده سفارش آنها هم کم شود و همین امر موجب شد که کارگاه های کوچک که بیشتر در اطراف تهران فعال بودند مجبور شوند کسب و کار خود را تعطیل کنند.
این وضعیت به خیابان مولوی، راهآهن، پاساژ گنجینه و حتی سازمان آب که بورس فروشندگان ظروف یکبار مصرف هستند هم سرایت کرده و آنها نیز از وضعیت موجود ناراضی هستند.
پاساژ تعطیل
یکی از فعالان بازار که بیش از 20 سال است در این صنف فعالیت دارد از تعطیلی کسب و کار خود در صورت ادامه وضعیت موجود می گوید.
وی که 5 سال است در زیر زمین پاساژ گنجینه فعالیت دارد از افزایش هفتگی قیمتها ناراضی است و همین عدم ثبات قیمتی را عامل اصلی کاهش فروش می داند.
وی با اشاره به تعطیلی مغازههای پاساژ میگوید: تا دوسال پیش تمام این واحدها فعال بودند و به سختی میشد یک واحد خالی برای اجاره پیدا کرد اما الان برعکس شده و مالک به دنبال مستاجر است چون با این شرایط فروش کاسبی معنا ندارد، تعداد مشتریان ما نسبت به دو سال پیش نصف شده در حالیکه شرکتها دیگر فروش مدت دار ندارند و مدت زمان تسویه حداکثر یک هفته شده است.
نوسان بهای مواد اولیه
این فعال بازار ادامه داد: البته شرکتهای بزرگ تولیدی هم حق دارند زیرا قیمت مواد اولیه به صورت روزانه تغییر میکند چون هیچ نظارتی وجود ندارد ؛ مواد اولیه در بورس کالا عرضه شده دو یا سه نفر سرمایه دار در حجم بالا تمام مواد عرضه شده را خریداری میکنند بعد با هر قیمتی که دلشان بخواهد به کارخانهها یا کارگاهها میفروشند.
برای همین ما اول هر هفته ، لیست جدید قیمت از کارخانه باید بگیریم از طرف دیگر مشتری هم قبول نمیکند کالایی که هفته گذشته خریده را این هفته 10 تا 20 درصد گرانتر خریداری کند.
نا هماهنگیها
این معاملهگر ظروف یکبار مصرف با اشاره به مشکلات مالیاتی و بیمه می افزاید: هیچ منطقی وجود ندارد وقتی که فروش نصف شده مالیات افزایش پیدا کند در حالیکه برای حمایت از اصناف باید از پرداخت مالیات معاف میشدیم، قسمت طنز ماجرا اینجاست که بانک مرکزی و اتاق اصناف ما را جزو اصنافی که بیشترین آسیب را دیده معرفی میکند و حتی طرح حمایتی میخواهند برای ما بگذارند که همان پرداخت وام 10 میلیونی به ازای هر کارگر است اما از طرف دیگر مالیات افزایش پیدا میکند. این یعنی هیچ هماهنگی بین دستگاههای دولتی وجود ندارد و این وسط اصناف باید تاوان این عدم مدیریت را بپردازند.
تیغ مالیات
یکی دیگر از کسبه پاساژ گنجینه پیامکهای موبایل خود را نشان میدهد و به پیام اخطار سازمان مالیات برای پرداخت مالیات سال 98 که برای دیگر کسبه هم آمده اشاره کرده و می گوید: ما سال 98 مالیات خود را تسویه کردیم اما الان اخطار پرداخت آمده ، وقتی مراجعه کردیم گفتند آن پرداخت به صورت علی الحساب بوده و باید مبلغی اضافه پرداخت کنیم که 2 تا 3 برابر مبلغی بوده که در سال 98 پرداخت کرده بودیم. همین امر ما را دچار مشکل کرده است. بسیاری از کسبه شریک داشتند که الان دیگر شراکت نمیکنند یا صورت هزینههای خود را به صورت کامل بستهاند، یک سری اصلا از این صنف رفتهاند و به کار دیگری مشغول هستند. این منطقی نیست حالا که دولت کسری بودجه آورده بخواهند مالیات سالهای قبل را دوباره از ما بگیرند.
کمبود کالا
یکی دیگر از کسبه خیابان کارگر جنوبی ؛ جور نبودن جنس و کمبود آن در بازار را از عوامل موثر بر کاهش فروش میداند.
او می افزاید: کمبود نقدینگی و کاهش فروش حتی روی کارخانههای بزرگ هم تاثیر گذاشته است. به طور یکی از تامین کنندههای اصلی ظروف آلومینیوم است تا سال گذشته هر سفارشی را که داشتیم به هر تعداد ظرف یک روزه تحویل میداد اما هماکنون وضعیت طوری شده که مشتری وقتی سفارش میدهد باید زنگ بزنیم کارخانه بگوییم مثلا ظرف تک پرسی چهار خانه به تعداد 10 کارتن موجود دارید؟ آن وقت اگر بود از مشتری سفارش بگیریم یا اینکه یک سری ظروف کمترفروش یا قاشق باید در صف نوبت قالب بمانیم یعنی کارخانه مشخص میکند فلان روز قالب فلان ظرف میرود برای تولید. هر کسی سفارش دارد اعلام کند. حالا اگر دو روز بعد مشتری آمد باید صبر کند تا دوباره قالب برای تولید به خط تولید برود. تمام اینها به خاطر کمبود نقدینگی است در حالیکه هماکنون تمام تسویهها بهروز و نقدی شده اما باز هم تولیدکننده و توزیعکننده نقدینگی کم می آورند.
ریسک کیفیت
یکی از فعالان بازار ظروف یکبارمصرف که نمایندگی فروش چند برند را در اختیار دارد به پایین آمدن کیفیت اشاره کرده و میگوید: بازار تا یک جایی کشش افزایش قیمت را دارد. تولیدکننده و فروشنده هم این نکته را میدانند اما وقتی نمیتوانند در معاملات خود تعادل برقرار کنند و از طرفی چک پشت باجه دارند؛ برخی از تولیدکنندگان از کیفیت کم میکنند. به طور مثال لیوانهای سایز کوچک یک برند معتبر به قدری سبک شده اند که امسال محرم به تمام خریداران میگفتیم این لیوانها تحمل آب جوش یا چای داغ را ندارند. از طرفی در هر بسته حداقل 5 تا 10 عدد شکسته داشتیم. یا در ظروف آلومینیوم هر کارتن چند عدد کسری دارند و هنگام خرید ما آنها را دانه ای تحویل میگیریم در حالیکه سالهای قبل اصلا اهمیتی نداشت. به طور مثال درب ظروف آلومینیوم یک برند خاص به قدری کیفیت را پایین آورده که وقتی حرارت میخورد آب میشود و یا طعم غذا را تغییر میدهد هر چند کارخانه اعلام کرده که پیمانکار تولید درب را تغییر داده اما متاسفانه تاثیر منفی خود را بر بازار در بر داشته است.
اینها تنها بخشی از مشکلات اصناف فروشنده ظروف یکبار مصرف بود ؛ مشکلاتی که آنقدر شدید شده که پاساژ گنجینه که در سالهای قبل بورس این نوع ظروف بود به حالت نیمه تعطیل درآمده و کاسبی که در سالهای قبل به همراه دو نفر در مغازه فعالیت داشت الان ترجیح میدهد در اسنپ کار کند تا فروشنده ظروف باشد.