نفس تازه کردن بازار پس از کرونا
نفس تازه کردن بازار پس از کرونا – اورهال پتروشیمی پارس و کاهش انتظاری عرضه استایرن منومر مهمترین اتفاق روزهای اخیر در بازار ظروف یکبار مصرف است آن هم در شرایطی که این اورهال نزدیک به 3 هفته زمان می برد. همین داده برای بازار پلی استایرن کافی بود تا همه خود را برای کمبود این ماده اولیه و رشد احتمالی قیمتها آماده کنند. حجم خرید مصنوعات پلی استایرنی هم در روزها و هفتههای گذشته افزایش یافت اگرچه حجم تقاضای مصرفی در کشور نیز تقویت شده بود. تمامی این موارد پازل پیچیدهای از رخدادهای بازار بود که میتواند اثرگذاری خاص خود را برجای گذارد.
رخدادهای بازار مواد اولیه و شرایط عرضه و تقاضا چیزی شبیه به یک معمای چندوجهی است. معمایی که از وضعیت بازار مواد اولیه آغاز شده تا دورنمای گشایشهای احتمالی سیاسی و اقتصادی را در بر میگیرد. در این معما باید در ابتدا دادههای واقعی را رهگیری کرد سپس به احتمالات پرداخت.
پتروشیمی پارس بین 2 تا 3 هفته در اورهال خواهد بود. آغاز به کار مجدد آن نیز با کیفیت پایین تولیدات آغاز شده سپس به نقطه بهینه از لحاظ کیفیت و حجم تولید میرسد بنابراین بعید نیست که ریسک تأمین امن مواد اولیه برای تولید پلی استایرن تا بهمنماه ادامه یابد. اما با پایان یافتن اورهال پتروشیمی پارس این انتظار وجود دارد که حجم تولید افزایش یافته و ریسک تأمین امن مواد اولیه اندکی تعدیل شود اگرچه به معنی تأمین نیاز کامل بازار نخواهد بود. نکته دیگر آن که واردات استایرن منومر آن گونه که انتظار داشتیم محقق نشد بنابراین تغذیه بازار باز هم از مسیر پتروشیمی پارس خواهد بود.
عرضه پلی استایرن اما با ابهامات بسیاری همراه است. این که چه واحدهایی امکان خرید از بورس پیدا کرده و با چه قیمتهایی معامله میکنند نکته دیگری است که پتانسیل اختلال در عرضه را در بر دارد. از سوی دیگر گام به گام جایگاه سازمان حمایت ازمصرف کننده در حال تضعیف است آن هم در شرایطی که با توجه به عدم تأمین مستمر استایرن منومر ، سخت گیری نظارتی برای استمرار عرضه پلی استایرن در بورس کالا جدی نیست. به عبارت سادهتر آن دسته از خریدارانی که طی قراردادهای قدیمی استایرن منومر خود را به صورت مستمر تأمین میکنند میتوانند ادامه تولید داشته باشند و سایرین در نهایت بخشی از ظرفیت تولید خود را فعال نگه خواهند داشت. این مطلب یعنی در هر حال حجم عرضه پلی استایرن در بازار داخلی کاهش یافته و هر خریداری نمیتواند به اندازه نیاز خود ، مواد اولیه تأمین کند.
اینکه حجم بازار ظروف یکبارمصرف همچون سایر بازارها در سالهای اخیر بزرگ نشده یک واقعیت است اگرچه شیوع ویروس کرونا و روزهای سخت اقتصادی مردم را هم باید به این موارد افزود. در هر حال اینکه بازار بزرگ نشده ولی سهم بازار برخی از تولیدکنندگان افزایش داشته است نشان میدهد که واحدهای تولید کوچک بعضاً به تولید نمیپردازند و سهم بازار خود را در اختیار بزرگترها قرار دادهاند. این مطلب خود مهمترین ویژگی موجود در آنالیز بازار داخلی است و آینده را برای شرکتهای بزرگ شفاف ارزیابی میکند.
موارد فوق به معنی آن است که شرکتهای بزرگ به سادگی از ریسک تأمین امن مواد اولیه یا نوسان بهای ارز گذر کرده و در هر شرایطی از سهم بازار خود حفاظت خواهند کرد بنابراین ریسکهای پیشرو چندان هم برای شرکتهای معظم ، برجسته نیست.
انتظار بر این است که در طرح جدید وزارت صمت عرضه پلیپروپیلن افزایش یافته فضا برای خودنمایی تقاضا نیز تقویت شود. نگرانیها از عرضه پلیاستایرن نیز بهبود یابد ولی در صورت افت قیمتها شاهد عقبگرد تقاضا برای محصولات نهایی خواهیم بود اگرچه در نهایت خروجی این شرایط چندان نگرانکننده نیست.