ضرورت مستندسازی حضور در نمایشگاهها
ادامه شیوع ویروس کرونا به صورت کجدار و مریز موجب شده تا هنوز شور و هیجان نمایشگاهی در جهان همچون گذشته خودنمایی نکند آنهم در شرایطی که حضور حداکثری در نمایشگاههای بازارهای هدف با محوریت صنایع بستهبندی و حوزه مواد غذایی باید رویکرد اصلی حضور در این قبیل تجمعهای فنی صنعت پلاستیک باشد. دکتر محسن هاشمی قائممقام هلدینگ طب پلاستیک نوین تأکید جدی بر تهیه مستندات حضور دارد و معتقد است از الزمات شرکت در نمایشگاهها مستندسازی ارتباطات فردی و حرفهای ایجاد شده در 3 حوزه شامل اطلاعات کامل تماس ، شرح مذاکرات و بررسی فرصتهای همکاری مشترک است.
حضور در نمایشگاهها در شرایطی که هنوز کرونا وجود دارد همچنین شرایط اقتصادی در بسیاری از بازارهای هدف از تعادل پیشین برخوردار نیست با ویژگیهای متفاوتی همراه است که میتواند مورد انتقاد یا بازبینی برخی عملکردها باشد اگرچه حضور در بازارهای هدف مطلبی است که باید توجه جدی و تمام قد به آن داشت.
دکتر محسن هاشمی در این خصوص عنوان کرد: در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که این نمایشگاه را نمیتوان به صورت تمام قد پسندید زیرا اطلاعات مخابره شده حتی تصاویر مورد مشاهده حکایت از آن دارد که شاید نتوان موفقیت کامل برای آن متصور شد.
وی معتقد است: شرکتهای تولیدکننده همچون طب پلاستیک نوین باید در دو سری نمایشگاهها با دو رویکرد متفاوت حضور داشته باشند؛ یکی نمایشگاهها در بازارهای هدف همچون نمایشگاههای بسته بندی و صنایع غذایی که در سر تا سر دنیا برگزار میشود که بهترین آنها برای حضور همان نمایشگاههای منطقهای با محوریت بازارهای منطقهای و حوزه خلیج فارس حتی داخل کشور است.
دسته دیگر از نمایشگاهها آنهایی هستند که تکنولوژیهای جدیدی در آنها ارائه میشود که به نظر در حوزه تکنولوژیهای نوین و محصولات جدید میتواند بسیار موفق عمل کنند. شاید بتوان گفت که نمایشگاه کا آلمان بهترین آن باشد؛ حتی چایناپلاس در رتبه دوم میتواند در این زمره نمایشگاه ها قرار بگیرد. بنابراین برای جمعبندی میتوان گفت که بهتر است در نمایشگاههای بازارهای هدف حضور حداکثری داشته باشیم و اولویت با استقرار غرفه هست؛ و در نمایشگاه های تولیدات جدید و تکنولوژی و محصول بهتر است در نقش بازدیدکننده ( ویزیتور ) حضور داشته باشیم.
قائم مقام طب پلاستیک معتقد است: نکته دیگر آنکه برای هر نمایشگاه در ابتدا باید یک پروپوزال حضور داشته باشیم؛ اهداف نمایشگاه ، دامنه نمایشگاه، نوع شرکت کنندگان ، حوزه های فعالیت و نتایجی که از آن نمایشگاه انتظار داریم و هزینه های نمایشگاه در آن تبین شده باشد. حتی باید به این نکته نیز توجه داشت که احتمالاً برنامههای جلساتی که قصد داریم در نمایشگاه داشته باشیم از قبل تعیین ، ثبت و برنامه ریزی شود.
چهار گام مستندنگاری نشستها
دکتر محسن هاشمی ضمن اشاره به موارد فوق به مستندسازی رخدادهای روزانه در نمایشگاهها پرداخت و عنوان کرد: در کنار روندهای مرسوم؛ چند سری گزارشات رخداد روزانه وجود دارد که اتفاقات در آن ثبت شده و در قالب یک فرم مشخص تدوین و نگارش میشود که 4 بخش اصلی را در بر میگیرد.
- گام اول اطلاعات اولیه و کانالهای ارتباطی شامل نام ، اطلاعات تماس همچون ایمیل و شماره تلفن و اطلاعات فردی که از غرفه بازدید کرده یا مورد مصاحبه قرار گرفته را تشکیل میدهد.
- گام دوم اطلاعات مربوط به شرکت مورد نظر در قالب زمینه فعالیت شرکت، پروژه های قبلی انجام شده و شناسایی افراد کلیدی سازمان مورد نظر.
- گام سوم توضیحات و شرح مذاکرات که در خلال گفت و گو حاصل شده و میتواند برای شناخت متقابل بسیار راهگشا باشد. این که شرکت مورد نظر از چه توانمندی اجرایی برخوردار بوده و از چه علایق تجاری و جذابیتهای صنعتی برخوردار است. در این بخش میتوان مهمترین موارد ذکر شده در خلال گفت و گوها را به رشته تحریر در آورد.
- گام چهارم و پایانی فرصتهای همکاری مشترک که در ذهن مدیران شرکتها در زمان برگزاری نشست ها شکل می گیرد را شامل میشود؛ آن دسته از مواردی که بتوان در آینده روی آن اقدامات خاص و اجرایی انجام داد. این بخش از مستندسازی بیشتر رویکرد قضاوتی حتی شهودی دارد و میتواند نقشآفرینی برجستهای برای مدیران اصلی شرکت در طراحی مکانیزمهای ارتباطی صنعتی و تجاری داشته باشد.
قائم مقام مدیرعامل طب پلاستیک نوین در پایان عنوان کرد: با توجه به بحث کرونا و اینکه سرایت آن در کشورهای منطقه تعدیل نشده است ، شاید شرکتکردن حداکثری در بسیاری از نمایشگاهها زود باشد. در هر حال واقعیت آن است که کرونا هنوز ادامه دارد و برای دست یافتن به نمایشگاههای پرشور و هیجان هنوز به زمان بیشتری نیاز است تا به هیجان نمایشگاهی پیش از کرونا دست پیدا کنیم