برترینهای پایداری در جهان
نام 25 شرکت برتر در زمینه پایداری توسط گارتنر اعلام شد که شرکت سیسکو سیستم رتبه اول و شرکتهای کولگیت- پالمولایو، جانسون اند جانسون، پپسیکو و نستله رتبههای بعدی را کسب کردند.
پایداری ایجاد و ثابت نگه داشتن شرایط است، بهنحویکه انسانها و محیط طبیعی، هماهنگ با یکدیگر بتوانند ادامه حیات بدهند، تا نسلهای کنونی و آتی نیز حفظ و حمایت شوند.
شرکت گارتنر نتایج سالانه 25 تاپ زنجیره تامین جهانی خود را اعلام کرده است که شرکت راهکارهای فناوری سیسکو سیستم برای سومین سال متوالی رتبه اول را حفظ کرده، در حالیکه شرکتهای کالاهای مصرفی کولگیت- پالمولایو، جانسون اند جانسون، پپسیکو و نستله رتبههاي بعدي را از آن خود كردند. ابتکارات پایداری و انطباق با چالشهای زنجیره تامین جهانی، اولویت شرکتهایی است که توسط گارتنر رتبهبندی شدهاند.
تمرکز بر ESG در انواع شرکتها
به زنجیره تامین هر شرکت یک امتیاز ترکیبی براساس عوامل وزن داده میشود: نظر همتایان (25درصد)، نظر تحقیقات گارتنر (25درصد)، ROPA (15درصد)، چرخش موجودی (5درصد)، رشد درآمد (10درصد) و ESG امتیاز مؤلفه (20درصد). سیسکو سیستم برای سومین سال متوالی با 6.71 بالاترین امتیاز ترکیبی را کسب کرد.
مایک گریسوولد، معاون مدیر تیم در بخش زنجیره تامین گارتنر، توضیح میدهد: سیسکو همچنان به روشهای مختلف، خود را با محیط در حال تغییر سازگار میکند و با زنجیره تأمین آن همراستا میشود.
ESG یک تمرکز بزرگ است، با مفاهیم چرخهای که در طراحی، عملیات و جنبه مصرف محصولات و زنجیره تامین گنجانده شده است.
ESG مخفف Environmental, Social and Governance است که پایداری نامیده میشود. این عبارت به استانداردهای زیستمحیطی (E)، اجتماعی (S) و حاکمیتی (G) اشاره میکند که راهنمای شمار فزایندهای از سرمایهگذاران اخلاقی بهشمار میروند. در زمینههای تجاری، پایداری در مورد مدل کسب و کار شرکت است، یعنی اینکه چگونه محصولات و خدمات آن به توسعه پایدار کمک میکند.
به گفته گارتنر، پایداری در دستور کار تعدادی از زنجیرههای تامین قرار داشت، بهویژه شرکتها شروع به کاهش انتشار آلایندهها کردند. برای شرکتهای فناوری مانند سیسکو، و همچنین لنوو (رتبه 9) و HP Inc (رتبه 15)، ظاهراً تمرکز بر روی طراحی مجدد مدلهای تجاری گستردهتر و فاصله گرفتن از فروش دورهای قطعات گسسته تجهیزات، مد نظر بوده که با تغییر به سمت خدمات مبتنی شده است. مدلهایی که شامل جمعآوری، بازیافت و دفع محصولات در پایان عمر میشود.
گریسولد میافزاید: نوزده شرکت به بالاترین امتیاز ممکن محیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) در سال جاری دست یافتند که نشاندهنده اهمیت رو بهرشدی است که رهبران زنجیره تأمین برای این طرحها قائل هستند.
شرکتهایی مانند والمارت، مایکروسافت و یونیلور برنامههای رسمی برای ردیابی وضعیت پروژههای کاهش تامینکنندگان و تعیین کمیت کاهشهای ناشی از آن در طول زمان دارند.
زنجیرههای تامین کالاهای مصرفی باعث کاهش میشوند
تعدادی از شرکتهای بزرگ کالاهای مصرفی در فهرست قرار گرفتند: کولگیت- پالمولایو (سوم)، جانسون اند جانسون (چهارم)، پپسیکو (پنجم)، نستله (هشتم)، ال اورآل (یازدهم)، شرکت کوکاکولا (دوازدهم)، والمارت (چهاردهم) و دیاژو (شانزدهم).
گارتنر همچنین دارای یک دسته «کارشناس ارشد» است که برای اولینبار در سال 2015 معرفی شدند، که برتری زنجیره تامین پایدار را به رسمیت میشناسند. طبق گفته گارتنر، شرکتها باید حداقل هفت مورد از 10 دسته را به پنج امتیاز ترکیبی برتر دست یابند تا بهعنوان «برتر» در نظر گرفته شوند.
گارتنر میگوید که همه «برترهای» سال گذشته، امسال مجدداً به این دسته راه یافتند. این شامل آمازون، اپل، پی اند جی، مکدونالد و یونیلور است.
به گفته گریسولد: «همه برتران، نمونههای برجستهای از نحوه ارائه چابکی و پاسخگویی در مقیاس برای دورههای زمانی ثابت ارائه میدهند. سایر افسران ارشد زنجیره تامین (CSCOs) میتوانند به آنها و سایر سازمانهای موجود در رتبهبندی نگاه کنند تا بهترین شیوههای خود را بیاموزند.»
مانند سایر شرکتهای فهرست شده توسط گارتنر، پایداری تمرکز اصلی در بخش کالاهای مصرفی است. بهعنوان مثال، پپسیکو متعهد شده است که انتشارات واحد 3 را تا سال 2030 نسبت به سال 2015 تا 40درصد کاهش دهد، در کنار این، کاهش 75درصدی در سراسر عملیات مستقیم خود را نیز به انجام میرساند. در همین حال، P&G، از دسته برترها، در حال برنامهریزی برای رسیدن به انتشار گازهای گلخانهای خالص تا سال 2040 در سراسر زنجیره تامین خود است و این شرکت بر نیاز به همکاری برای مدیریت بهتر انتشارات واحد 3 تاکید میکند.
با در نظر گرفتن همکاری، والمارت اخیراً سیلکولار کانکتور را راهاندازی کرده است، یک ابزار آنلاین با هدف پر کردن شکاف بین شرکتهایی که بهدنبال راهحلهای بستهبندی پایدارتر هستند و شرکتهایی که آنها را عرضه میکنند.
علاوه بر این، والمارت، همراه با شرکتهای دیگر رتبهبندی شده گارتنر، کولگیت- پالمولایو، نستله، پپسیکو، P&G، و یونیلور یکی از اعضای انجمن کالاهای مصرفی (CGF) است که هدف آن متحد کردن زنجیره ارزش در ابتکارات برای بهبود قابلیت بازیافت، بستهبندی و تسهیل اقتصاد چرخهای است.
گارتنر توضیح میدهد کهCSCO ها در سالهای اخیر به محرکهای مدلهای کسب و کار جدید، تلاشهای پایداری و نوآوری تجاری تبدیل شدهاند. طبق گزارشها، رهبران زنجیره تامین فراتر از شرکت خود بهدنبال ایجاد یک اکوسیستم مبتنی بر رقابت برای مقابله با چالشهای مقیاس بزرگتر، مانند انتشار گازهای گلخانهای و پلاستیکهایی هستند که بازیافت آنها دشوار است.
گریسولد میگوید: «بهعنوان مثال، بسیاری از شرکتهای کالاهای مصرفی در رتبهبندی در حال پیوستن به نیروهای خود از طریق انجمن کالاهای مصرفی هستند تا دستور کار توسعه فناوریهای جدید بازیافت پلاستیک را تعیین کنند. این شکل از همکاری راهی موثر برای مقابله با بحران زیست محیطی است.»
جالب توجه است که خارج از رده کالاهای مصرفی، شرکتهای بزرگ داروسازی فایزر و آسترازنکا بهترتیب در رتبههای ششم و بیستودوم در 25 برتر گارتنر قرار گرفتند. گارتنر خاطرنشان میکند که آسترازنکا امسال برای اولینبار به این لیست پیوست. این شرکتها هر دو نقش اساسی در عرضه جهانی واکسن کووید19 ایفا کردهاند و نشان میدهند که چگونه زنجیرههای تامین میتوانند در مواجهه با چالشهای غیرقابل پیشبینیتر مانند یک بیماری همهگیر جهانی علاوه بر بحران آبوهوایی سازگار شوند.
تثبیت زنجیره تامین
زنجیرههای تامین در چند سال گذشته با یکسری چالشهای بیثباتکننده مواجه شدهاند، با کاهش رشد اقتصادی مرتبط با همهگیری کووید۱۹ و بهدنبال آن بازگشت قابلتوجهی که بسیاری آن را «طوفان کامل» نامیدهاند. بنابراین، شرکتها مجبور شدهاند با عقبماندگیهای مداوم در بنادر، کمبود کانتینرهای حملونقل، افزایش زمان تحویل، کمبود مواد خام و افزایش هزینهها دست و پنجه نرم کنند.
گارتنر ادعا میکند که بسیاری از زنجیرههای تامین پیشرو، فرآیندهای تصمیمگیری و بودجه خود را تغییر دادهاند تا چابکتر شوند و با این چالشها سازگار شوند. برای مثال، ظاهراً برخی از شرکتها تیمهای تحول موقت را برای رسیدگی به چالشهای تجاری کوتاهمدت تعیین کردهاند، با این هدف که پس از تثبیت محیط، آنها را به کارهای روزمره بازگردانند.
به گفته گارتنر، توانایی واکنش سریع کلیدی است و اغلب توسط تکنیکهای تامین مالی تطبیقی مبتنی بر مدلهای سرمایهگذاری خطرپذیر هدایت میشود.
یکی دیگر از روندهای مهم زنجیره تامین دیجیتالی شدن و اتوماسیون است. برای مدیران زنجیره تامین، گارتنر نیاز به ایجاد تعادل بین سرمایهگذاریهای بلندمدت در اتوماسیون را با سرمایهگذاریهای فوری در فناوریهایی که بار شناختی کارکنان را کاهش میدهند و در عین حال اولویت دادن به زمان و توجه به وظایفی که در آن افراد بهتر از ماشینها انجام میدهند، شناسایی میکند.
گریسولد نتیجه میگیرد: «برای آماده کردن کارمندان خود برای آینده، رهبران برنامههایی را اولویتبندی میکنند که سواد دیجیتال و مهارت را آموزش میدهند. این برنامههای آموزشی و کاربردی، کارکنان را قادر میسازد تا از تحلیلهای مبتنی بر داده برای تصمیمگیری آگاهانهتر در نقشهای خود استفاده کنند.»