رد کردن لینک ها

مهر تائید اروپا بر کیفیت ظروف ایرانی

رئیس انجمن تولیدکنندگان ظروف یکبار مصرف مطرح کرد: مهر تائید اروپا بر کیفیت ظروف ایرانی

صنعت ظروف یکبار مصرف یکی از صنایع اصلی کشور محسوب می شوند زیرا کمترین وابستگی را به خارج از کشور دارند و تقریبا 90 درصد مواد اولیه خود را از پتروشیمی‌های داخلی تامین می‌کنند ؛ همین امر سبب شده که نسبت به تولیدکنندگان سایر کشورهای منطقه از کیفیت بهتری هم برخوردار باشند. اگر نوسان نرخ ارز و تغییر بهای مواد اولیه نبود شاید صادرات ظروف یکبار مصرف جزو اصلی‌ترین درآمدهای غیر نفتی کشور به حساب می‌آمد. نکته‌ای که در ادبیات برخی از مدیران صنعتی و صنفی مشاهده می‌شود.

در سالهای اخیر به رغم تشدید تحریم‌ها ؛ صنعت تولید ظروف یکبارمصرف توانست به میزان قابل توجهی خود را به استانداردهای جهانی برساند اما پاندمی کرونا و نوسان بهای ارز باعث شد این روند رو به رشد متوقف شود ؛ هرچند حمید صمدی رئیس انجمن تولیدکنندگان ظروف یکبار مصرف این استدلال را قبول ندارد و سال جاری را برای تولیدکنندگان این حوزه سال خوبی دانسته است. نکته جالبی که حکایت  از تضاد دیدگاه‌ها در یک صنعت خاص دارد.

مهر تائید اروپا بر کیفیت ظروف ایرانی

مواد اولیه دلاری فروش ریالی

حمید صمدی به عنوان یک تولیدکننده قدیمی همچنان از طرح های دولتی و آزمون خطاهایی که مدیران صنعتی و اقتصادی دولت‌ها انجام می‌دهند ناراضی است و می‌گوید اگر آقایان در زمان تدوین این طرح‌ها و اجرایی شدن آن با انجمن‌ها و بخش خصوصی مشورت می‌کردند دیگر نیازی به سیاست منسوخ شده آزمون خطا نبود و هزینه کمتری به تولیدکنندگان ، مصرف‌کنندگان و بیت‌المال تحمیل می‌شد.

صمدی می افزاید: ما بهترین پتروشیمی‌ها را داریم و کیفیت مواد اولیه ما در نوع خود جذاب است اما مدیران پتروشیمی فقط به فکر فروش دلاری هستند و عقیده‌ای بر اولویت بودن صنایع داخلی و پیشرفت و اشتغال ندارند. بر همین اساس برخی از آنها می‌گویند قیمت مواد باید بر اساس قیمت دلاری باشد زیرا ما مشتری دلاری داریم اما این را نمی‌گویند میزان درآمد مردم یا همان مصرف‌کنندگان متناسب با افزایش قیمت ارز رشد نکرده پس نمی‌توانیم قیمت تمام شده خود را بر مبنای خرید دلاری مواد اولیه محاسبه کنیم.

وی ادامه داد: همین اختلاف‌ها باعث می‌شود که بازار سیاه و دلالی به وجود آید همچنین عدم نظارت باعث می‌شود که دلال ها هر کاری که دلشان بخواهد در بازار انجام دهند.

عدم مشورت با بخش خصوصی

صمدی به طرح‌های اجرا شده از سوی وزارت صمت و بورس کالا اشاره می‌کند و می‌افزاید: بیشتر طرح‌هایی که اجرا شده بدون نظرخواهی از ما بوده و همین امر باعث شده عملا کارایی نداشته باشند؛ به طوری‌که در طرحی که دو ماه پیش آقایان اجرا کردند موادی مانند پلی اتیلن که به میزان زیادی در بازار بود و اصلا رقابتی نمیشد تاکنون تا 15 درصد رقابت می‌شود و باعث شده که عملا تولیدکننده مجبور شود هزینه بیشتری برای این مواد نسبت به 2 ماه پیش پرداخت کند.

طرح جدید

وی افزود: هفته پیش طرحی برای انجمن ارسال شده که جای کار دارد اما همین‌که نظر این انجمن را خواسته‌اند باید به فال نیک گرفت. البته این طرح هنوز خام است و نیاز به بررسی‌های تخصصی دارد اما اگر اجرا شود می‌تواند تاثیر مثبتی برای تولید کنندگان داشته باشد و تا حد زیادی مشکل تامین مواد اولیه و گرانی آن را حل کند. به طور مثال بر اساس این طرح موادی که تولید آنها زیاد است مانند پلی اتیلن حتی پلی استایرن که معمولا مازاد بر تقاضا است فقط مختص به سهمیه‌دارها نباشد. در مقابل موادی که عرضه آن کم است و محدودیت وجود دارد با طرح‌هایی مانند افزایش تولید ، واردات و دیگر راهکارها به قیمت مناسب و حجم کافی به تولیدکنندگان تحویل داده شود ؛ به طور کلی این طرحی که برای انجمن فرستاده شده خوب است و اگر فقط بر روی کاغذ نباشد و به مرحله اجرایی برسد تاثیرات مثبتی خواهد داشت.

صادرات به اروپا

صمدی در خصوص وضعیت تولیدکنندگان ظروف یکبار مصرف اعم از کاغذی، پلاستیکی حتی ظروف با قابلیت قرارگیری در  ماکرویو در سال جاری گفت: شکر خدا وضعیت ما نسبت به سال گذشته بهتر شده و حتی توانستیم علاوه بر افزایش صادرات بازارهای جدید خارجی نیز پیدا کنیم.

وی ادامه داد: در چند ماه اخیر برخی از تولیدکنندگان توانستند ظروف ماکرویو و کاغذی را به اروپا صادر کنند ؛ در حالی‌که استانداردهای کشورهای این حوزه بالا است و اهمیت زیادی به بحث محیط زیست ، تجزیه پذیری و سلامت افراد قائل هستند اما تولیدکنندگان ایرانی به راحتی توانستند این استانداردها را اخذ کنند. این مطلب به این معنی است که دیگر بازارهای صادراتی ما به عراق و افغانستان و کشورهای منطقه محدود نیست ضمن آنکه کارهای خوبی نیز برای صادرات به آفریقا دارد انجام می‌شود و انتظار داریم تا پایان امسال صادرات ما به آن منطقه نیز آغاز شود.

محدودیت واردات

رئیس انجمن تولیدکنندگان ظروف یکبار مصرف علت بهبود وضعیت تولیدکنندگان را بالا رفتن قیمت ارز دانست و گفت: در سالهای قبل به رغم اینکه ما در داخل تقریبا تمام ظروف را تولید می‌کردیم اما همچنان واردات وجود داشت اما اکنون با افزایش قیمت ارز ، واردات دیگر توجیه اقتصادی ندارد و همین امر باعث شده مصرف کننده رو به بازار داخل بیاورد. همین عامل باعث شده ظروفی که تا پیش از تولید نمیشد اما اکنون تولید آن صرفه اقتصادی پیدا کند و در کنار آن صادر هم شود که این یک اتفاق خوب برای این صنعت و اقتصاد کشور است.

وی در خصوص تعطیلی برخی واحدهای این حوزه گفت: در طول پاندمی کرونا واحدهای کوچک نتوانستند مقاومت کنند و مجبور شدند کسب و کار خود را تعطیل کنند، ما آمار دقیقی از این واحدها نداریم چون جزو انجمن نبودند و اصطلاحا به صورت زیرزمینی فعالیت می‌کردند و هیچگونه نظارتی بر عملکرد آنها نبود در حالی‌که صنعت ما ارتباط مستقیمی با سلامت مردم دارد و باید نهادهای نظارتی روی تولیدات نظارت داشته باشند پس می‌توان این اتفاق را حتی به نفع سلامت مردم دانست.

بازارهای جدید و صادرات به اروپا همگی نشان از ظرفیت این صنعت برای ارزآوری دارد و اگر حمایت دولت در خصوص تامین ماشین آلات و به‌روز شدن تکنولوژی این صنعت وجود داشته باشد می‌توان بازارهای جدیدی برای این صنعت پیدا کرد.

free statistics